Domates Çorbası Tarifi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Editör
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Domates çorbası, yapımı kolay, hafif ve lezzetli bir çorba seçeneğidir. Üzerine eklenen rendelenmiş kaşar peyniri ile daha da enfes hale gelir. Domates çorbası, özellikle soğuk günlerde sofralarınızı ısıtacak ve taze domateslerin lezzetiyle damaklarınızı şenlendirecek bir çorbadır.

domates corbası.webp

Malzemeler:

• 5 adet büyük boy domates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı su veya tavuk suyu
  • Yarım su bardağı süt veya krema
  • Tuz, karabiber
  • Üzeri için rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlık Süresi: Yaklaşık 10 dakika

Pişirme Süresi: 20-25 dakika

Adım Adım Domates Çorbası Yapımı:

1. Domatesleri Hazırlayın:
Domateslerin kabuklarını soyun. Bunu kolaylaştırmak için domateslerin üstüne küçük bir kesik atıp kaynar suda 1 dakika bekletip ardından soğuk suya alabilirsiniz. Bu işlem kabuklarının kolayca soyulmasını sağlar. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri rendeleyin ya da rondodan geçirin.

2. Un ve Yağı Kavurun: Bir tencerede tereyağını ve zeytinyağını eritin. Üzerine unu ekleyin ve orta ateşte unun kokusu çıkana kadar, hafifçe sararıncaya dek kavurun. Bu adım çorbanın daha kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlayacak.

3. Domates ve Salçayı Ekleyin: Un kavrulduktan sonra rendelediğiniz domatesleri tencereye ekleyin. Ardından domates salçasını da ekleyip karıştırarak birkaç dakika pişirin. Domatesler suyunu bırakmaya başladığında karışım homojen bir kıvam alacaktır.

4. Su veya Tavuk Suyu Ekleyin: Karışım kaynamaya başladığında 4 su bardağı su ya da tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu kullanırsanız çorbanın daha zengin bir lezzeti olacaktır. Su kaynadıktan sonra çorbayı orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

5. Çorbayı Blender'dan Geçirin: Çorbanın daha pürüzsüz bir kıvam alması için piştikten sonra bir blender yardımıyla püre haline getirin. Bu adım, çorbanın kremamsı ve homojen bir kıvamda olmasını sağlayacak.

6. Süt veya Krema Ekleyin: Çorba pürüzsüz bir kıvam aldığında, içine yarım su bardağı süt veya krema ekleyin. Bu, çorbaya daha yumuşak bir doku kazandıracaktır. Ardından tuz ve karabiber ile tatlandırın. Birkaç dakika daha kısık ateşte kaynatın.

7. Servis: Çorbayı kaselere dökün. Üzerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Dilerseniz tereyağında kızartılmış kruton (küp doğranmış kızarmış ekmek) ile birlikte de servis edebilirsiniz.

İpuçları ve Püf Noktaları:

Taze domates yerine konserve domates kullanabilirsiniz. Eğer taze domates mevsiminde değilseniz konserve doğranmış domates ya da domates püresi de aynı etkiyi verebilir. Tavuk suyu kullanarak çorbanıza ekstra lezzet katabilirsiniz. Dilerseniz kemik suyu da tercih edebilirsiniz. Un kavurma aşamasında dikkatli olun, unun yanmaması için sürekli karıştırın. Unun kavrulması çorbanın kıvamını artıracak ve lezzet katacaktır. Çorbanızın daha aromatik olmasını isterseniz, pişirme aşamasında içine bir diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Kaşar peyniri, çorbanın üzerine serpilerek ekstra bir lezzet katar. Daha da zengin bir lezzet için rendelenmiş parmesan peyniri de ekleyebilirsiniz. Kıvamını ayarlamak için çorba çok koyu olursa biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Domates çorbası, özellikle kaşar peyniriyle servis edildiğinde hem lezzetli hem de besleyici bir seçenektir. Hafifliğiyle her öğünde rahatlıkla tüketebileceğiniz bu çorba, özellikle akşam yemeklerinde ideal bir başlangıç olabilir. Sıcak ve yumuşak kıvamı sayesinde hem çocuklar hem de yetişkinler için keyifli bir yemek alternatifi sunar.

Domates çorbası yapmaya karar verdim. Önce taze domatesleri ve soğanı kavurdum ardından su ekleyip kaynatmaya bıraktım. Domateslerin asidik tadı ve kremsi dokusu harika bir uyum sağladı

Domates çorbasını yaparken taze domateslerin kullanılması lezzeti artırıyor. Soğan ve sarımsakla sotelenince harika bir aroma oluşuyor. Piştikten sonra krema eklemek de kıvamı yumuşatıyor

Back