- Tepki
- 0
- Ödül
- 36
Fasulye diblesi, Karadeniz mutfağının önemli ve geleneksel yemeklerinden biridir. "Dible", Karadeniz yöresinde sebzelerin pirinçle pişirildiği yemeklere verilen addır. Bu yöntemle, fasulye diblesi haricinde pazı diblesi, kabak diblesi ve karalahana diblesi gibi birçok sebzeyle yapılan versiyonlar da mevcuttur. Ancak en popüler olanlardan biri şüphesiz fasulye diblesidir.
Dible, oldukça sağlıklı bir yemektir çünkü sebzelerin besin değerleri kaybolmadan pirinçle birleştirilerek pişirilir. Fasulye diblesi, Karadeniz’de özellikle yaz aylarında taze fasulyelerle yapılır ve soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilir. Hem hafif hem de besleyici olan bu yemek, taze fasulyenin zeytinyağı ve pirinçle buluşmasıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.
Fasulye Diblesi İçin Gerekli Malzemeler
Fasulye diblesi yapmak için gerekli olan malzemeler oldukça basittir ve genellikle her evde bulunabilecek türdedir. İşte fasulye diblesi için gereken malzemeler:
Fasulye Diblesi Yapım Aşamaları
Fasulye diblesinin yapımı oldukça basit olsa da, birkaç önemli püf noktası vardır. Şimdi bu adımları tek tek inceleyelim:
1. Adım: Fasulyeleri Hazırlayın
Fasulye diblesi için taze ve ince fasulyeler kullanmak en iyi sonucu verecektir. Fasulyeleri hazırlamak için şu adımları takip edin:
2. Adım: Pirinci Yıkayın
1 su bardağı pirinci, nişastasından arındırmak için birkaç kez yıkayın ve süzün. Yıkadığınız pirinci bir kenarda bekletin. Pirinci iyice yıkamak, yemeğin daha hafif ve tane tane olmasını sağlar. Fasulye diblesinde pirincin dağılmaması ve lapa olmaması önemli olduğundan, pirinci güzelce yıkadığınızdan emin olun.
3. Adım: Soğan ve Sarımsağı Kavurun
Fasulye diblesinin lezzetini artıran en önemli adımlardan biri soğan ve sarımsağın zeytinyağıyla kavrulmasıdır. Soğan, fasulyeye tat ve derinlik katarken, sarımsak yemeğe hoş bir aroma verir.
4. Adım: Fasulyeleri Ekleyin
Soğan ve sarımsak karışımını kavurduktan sonra doğranmış fasulyeleri ekleyin. Fasulyeleri ekledikten sonra birkaç dakika boyunca kavurun. Bu aşamada fasulyelerin hafifçe yumuşaması ve zeytinyağının aromasıyla bütünleşmesi önemlidir.
Fasulyeler kavrulurken üzerine tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyebilirsiniz. Baharatlar, yemeğe lezzet katacak ve fasulyelerin tadını ön plana çıkaracaktır.
5. Adım: Pirinci Ekleyin
Kavurduğunuz fasulyelerin üzerine yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyin. Pirinci ekledikten sonra tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Pirincin fasulyelerle iyice karışmasını sağlayın. Pirincin biraz kavrulması, tane tane pişmesine yardımcı olur ve yemeğe ayrı bir lezzet katar.
Bu aşamada, 2 su bardağı sıcak suyu da tencereye ekleyin. Su, pirinçlerin pişmesi ve fasulyelerin iyice yumuşaması için gereklidir. Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
6. Adım: Pişirme Süreci
Fasulye diblesini kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişirin. Pirinç ve fasulyeler tamamen pişene kadar tencerenin kapağını açmamaya özen gösterin. Bu süreçte yemeğin buharıyla pişmesi önemlidir.
Ara ara tencereyi kontrol edebilir, pirinçler pişerken suyunu çekmişse bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Ancak fazla su eklememeye dikkat edin, çünkü dible yemeği tane tane ve hafif sulu bir kıvamda olmalıdır.
7. Adım: Dinlendirin ve Servis Edin
Fasulye diblesi piştikten sonra, ocağı kapatın ve tencerenin kapağını açmadan yemeği 10-15 dakika boyunca dinlenmeye bırakın. Bu süre zarfında pirinçler iyice demlenecek ve lezzetler birbirine karışacaktır.
Yemeği servis etmeden önce, ince ince doğranmış dereotu veya maydanozla süsleyin. Bu yeşillikler, hem yemeğe tazelik katar hem de görsel açıdan daha cazip hale getirir.
Fasulye diblesi sıcak servis edilebileceği gibi, soğuk olarak da tüketilebilir. Yanına yoğurt ekleyerek daha doyurucu bir öğün haline getirebilirsiniz.
Dible, oldukça sağlıklı bir yemektir çünkü sebzelerin besin değerleri kaybolmadan pirinçle birleştirilerek pişirilir. Fasulye diblesi, Karadeniz’de özellikle yaz aylarında taze fasulyelerle yapılır ve soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilir. Hem hafif hem de besleyici olan bu yemek, taze fasulyenin zeytinyağı ve pirinçle buluşmasıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.
Fasulye Diblesi İçin Gerekli Malzemeler
Fasulye diblesi yapmak için gerekli olan malzemeler oldukça basittir ve genellikle her evde bulunabilecek türdedir. İşte fasulye diblesi için gereken malzemeler:- 500 gram taze fasulye (diblede kullanmak için en ideali taze, ince fasulyelerdir)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1/4 su bardağı zeytinyağı (ya da tereyağı, isteğe göre)
- 2 su bardağı su
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)
- Dereotu veya maydanoz (üzerine serpmek için)
Fasulye Diblesi Yapım Aşamaları
Fasulye diblesinin yapımı oldukça basit olsa da, birkaç önemli püf noktası vardır. Şimdi bu adımları tek tek inceleyelim:1. Adım: Fasulyeleri Hazırlayın
Fasulye diblesi için taze ve ince fasulyeler kullanmak en iyi sonucu verecektir. Fasulyeleri hazırlamak için şu adımları takip edin:- Fasulyelerin sap kısımlarını kesin ve varsa kenar kılçıklarını temizleyin.
- Fasulyeleri iyice yıkayın ve süzün.
- Fasulyeleri yaklaşık 2-3 cm uzunluğunda, küçük parçalar halinde doğrayın. Bu, fasulyelerin pirinçle birlikte pişerken eşit şekilde yumuşamasını sağlar.
2. Adım: Pirinci Yıkayın
1 su bardağı pirinci, nişastasından arındırmak için birkaç kez yıkayın ve süzün. Yıkadığınız pirinci bir kenarda bekletin. Pirinci iyice yıkamak, yemeğin daha hafif ve tane tane olmasını sağlar. Fasulye diblesinde pirincin dağılmaması ve lapa olmaması önemli olduğundan, pirinci güzelce yıkadığınızdan emin olun.3. Adım: Soğan ve Sarımsağı Kavurun
Fasulye diblesinin lezzetini artıran en önemli adımlardan biri soğan ve sarımsağın zeytinyağıyla kavrulmasıdır. Soğan, fasulyeye tat ve derinlik katarken, sarımsak yemeğe hoş bir aroma verir.- Bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve hafifçe ısıtın.
- İnce ince doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun. Soğanlar altın sarısı bir renk aldığında, ince doğranmış sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
- Bu aşamada soğan ve sarımsakları yakmamaya özen gösterin, çünkü yanmış sarımsak ve soğan yemeğin tadını bozabilir.
4. Adım: Fasulyeleri Ekleyin
Soğan ve sarımsak karışımını kavurduktan sonra doğranmış fasulyeleri ekleyin. Fasulyeleri ekledikten sonra birkaç dakika boyunca kavurun. Bu aşamada fasulyelerin hafifçe yumuşaması ve zeytinyağının aromasıyla bütünleşmesi önemlidir.Fasulyeler kavrulurken üzerine tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyebilirsiniz. Baharatlar, yemeğe lezzet katacak ve fasulyelerin tadını ön plana çıkaracaktır.
5. Adım: Pirinci Ekleyin
Kavurduğunuz fasulyelerin üzerine yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyin. Pirinci ekledikten sonra tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Pirincin fasulyelerle iyice karışmasını sağlayın. Pirincin biraz kavrulması, tane tane pişmesine yardımcı olur ve yemeğe ayrı bir lezzet katar.Bu aşamada, 2 su bardağı sıcak suyu da tencereye ekleyin. Su, pirinçlerin pişmesi ve fasulyelerin iyice yumuşaması için gereklidir. Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
6. Adım: Pişirme Süreci
Fasulye diblesini kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika boyunca pişirin. Pirinç ve fasulyeler tamamen pişene kadar tencerenin kapağını açmamaya özen gösterin. Bu süreçte yemeğin buharıyla pişmesi önemlidir.Ara ara tencereyi kontrol edebilir, pirinçler pişerken suyunu çekmişse bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Ancak fazla su eklememeye dikkat edin, çünkü dible yemeği tane tane ve hafif sulu bir kıvamda olmalıdır.
7. Adım: Dinlendirin ve Servis Edin
Fasulye diblesi piştikten sonra, ocağı kapatın ve tencerenin kapağını açmadan yemeği 10-15 dakika boyunca dinlenmeye bırakın. Bu süre zarfında pirinçler iyice demlenecek ve lezzetler birbirine karışacaktır.Yemeği servis etmeden önce, ince ince doğranmış dereotu veya maydanozla süsleyin. Bu yeşillikler, hem yemeğe tazelik katar hem de görsel açıdan daha cazip hale getirir.
Fasulye diblesi sıcak servis edilebileceği gibi, soğuk olarak da tüketilebilir. Yanına yoğurt ekleyerek daha doyurucu bir öğün haline getirebilirsiniz.