Fırında Lazanya Tarifi: Kat Kat Lezzetli Bir İtalyan Klasiği

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Fırında lazanya, İtalyan mutfağının dünyaca ünlü yemeklerinden biridir. Kat kat makarna yaprakları arasında bolonez sosu (kıymalı domates sosu) ve beşamel sosun yer aldığı bu enfes yemek, lezzetli ve doyurucu bir ana yemek olarak öne çıkar. İster misafirlerinize özel bir akşam yemeği hazırlamak isteyin, ister kendi ailenize şık bir sofra kurmayı planlayın; fırında lazanya, her daim en iyi tercihlerden biri olacaktır. Şimdi, adım adım fırında lazanya yapımını inceleyelim.

fırında lazanya.jpg

Fırında Lazanya İçin Gerekli Malzemeler​

4-6 kişilik bir fırında lazanya için ihtiyacınız olan malzemeler:

Lazanya Yaprakları İçin:​

• 12 adet lazanya makarna yaprağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bolca su (makarna haşlamak için)

Bolonez Sosu İçin:​

• 500 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan (ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 400 gram domates sosu veya rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
  • 1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen (isteğe bağlı)
  • 1/2 çay kaşığı şeker (domatesin asidini dengelemek için)

Beşamel Sos İçin:​

• 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)

Lazanyayı Birleştirmek İçin:​

• 200 gram rendelenmiş mozzarella veya kaşar peyniri
  • 50 gram parmesan peyniri (rendelenmiş)

Adım Adım Fırında Lazanya Yapımı

1. Lazanya Makarna Yapraklarının Hazırlığı​

Lazanya yapraklarını haşlamak, yemeğin ilk adımıdır. Geniş bir tencerede bol miktarda su kaynatın. Kaynayan suya 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve biraz tuz ekleyin. Zeytinyağı, lazanya yapraklarının birbirine yapışmasını önleyecektir. Lazanya yapraklarını suya dikkatlice ekleyin ve pakette yazan süre boyunca haşlayın. Genellikle 8-10 dakika yeterli olacaktır. Lazanya yaprakları "al dente" kıvamında olmalıdır, yani hafif diri kalmalıdır. Haşlanan yaprakları süzüp soğuk suya alın, ardından bir mutfak havlusunun üzerine serin ve kurutun.

2. Bolonez Sosun Hazırlanması​

Bolonez sosu, lazanyanın en önemli lezzet bileşenlerinden biridir. Orta boy bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanları ekleyin ve orta ateşte 3-4 dakika kadar kavurun. Soğanlar yumuşamaya başladığında ince doğranmış sarımsakları ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin.

Soğan ve sarımsaklar pembeleşince, kıymayı tavaya ekleyin. Kıymayı iyice dağıtarak kavurmaya başlayın. Kıyma tamamen pişene ve suyunu çekene kadar karıştırarak kavurma işlemine devam edin. Kıymalar kahverengi olunca, domates sosunu ve domates salçasını ekleyin. Tuz, karabiber, kekik ve fesleğen gibi baharatları da ekleyerek sosu lezzetlendirin. Son olarak yarım çay kaşığı şeker ekleyerek domatesin asidini dengeleyin.

Bolonez sosunu kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin. Sosun hafif koyulaşması lazanyanın katları arasında mükemmel bir lezzet oluşturacaktır.

3. Beşamel Sosun Hazırlanması​

Beşamel sos, lazanyanın kremalı ve pürüzsüz katmanını oluşturan beyaz sostur. Orta boy bir tencerede tereyağını eritin. Eriyen tereyağına unu ekleyin ve sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun. Unun rengi hafifçe değişmeye başladığında, yavaş yavaş sütü ekleyin. Sürekli karıştırmaya devam edin ki topaklanma olmasın. Sos kıvam almaya başladığında, tuz, karabiber ve rendelenmiş muskatı ekleyin. Sos pürüzsüz bir kıvam aldığında ocaktan alın.

Beşamel sos, lazanyanın kremsi ve hafif dokusunu sağlar. Süt ve un karışımı doğru kıvamda pişirilirse, lazanyanın her katında harika bir yumuşaklık oluşur.

4. Lazanyayı Kat Kat Dizme​

Fırınınızı önceden 180°C’ye ayarlayın. Fırına dayanıklı bir kabı hazırlayın ve lazanyayı kat kat dizmeye başlayın.

1. Kabın tabanına önce ince bir tabaka beşamel sos sürün.
  2. Üzerine bir kat lazanya yaprakları serin. Lazanya yapraklarının birbirine paralel şekilde ve biraz üst üste gelmesine dikkat edin.
  3. Lazanya yapraklarının üzerine bolonez sosunu yayın.
  4. Bolonez sosunun üzerine beşamel sos ekleyin.
  5. Ardından rendelenmiş mozzarella veya kaşar peynirinden bir miktar serpin.
Bu adımları 3-4 kat olacak şekilde tekrar edin. Her katmanda aynı adımları izleyin: lazanya yaprağı, bolonez sosu, beşamel sos ve peynir. Son katı lazanya yaprağıyla kapatın ve üzerine kalan beşamel sosu tamamen yayın. Son olarak bolca rendelenmiş mozzarella veya kaşar peynirini serpin. Parmesan peynirini de en üst katmana ekleyerek lezzeti artırın.

5. Fırında Pişirme​

Lazanyayı önceden ısıtılmış 180°C fırına yerleştirin ve yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Peynirler altın sarısı rengini aldığında ve üst kısım hafifçe kabarıp kızardığında lazanya pişmiş demektir. Fırından çıkardığınız lazanyayı 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirmek, katmanların birbirine oturmasını sağlar ve servis sırasında düzgün dilimlenmesine yardımcı olur.

6. Servis​

Fırından çıkan lazanyayı kare dilimler halinde kesin ve servis edin. Yanında taze bir yeşil salata ve sarımsaklı ekmekle mükemmel bir öğün elde edebilirsiniz. Dilerseniz üzerini taze fesleğen yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.

Fırında Lazanya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler​

• Makarna Yaprakları: Lazanya yapraklarını "al dente" kıvamında haşlamanız önemlidir. Fazla pişmiş yapraklar, lazanyanın fırında yumuşayıp dağılmasına neden olabilir.

• Bolonez Sosu: Bolonez sosunun uzun süre pişirilmesi, lezzetinin yoğunlaşmasını sağlar. Domates ve kıyma iyice özdeşleşene kadar sosu pişirmek lazanyanın tadını artıracaktır.

• Beşamel Sosu: Beşamel sosun pürüzsüz bir kıvamda olması, lazanyanın katmanları arasında kremsi bir doku yaratır. Un ve süt karışımını iyice karıştırarak topaklanmadan pişirdiğinizden emin olun.

• Fırında Pişirme Süresi: Lazanyanın üzeri çok çabuk kızarıyorsa, fırının üst ısısını azaltabilir ya da lazanyayı son 10 dakikada üzerini alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz. Böylece içi pişerken dışının fazla yanmasını önleyebilirsiniz.

Fırında lazanya, bence hem görselliği hem de lezzetiyle özel bir akşam yemeği için harika bir seçim! Kat kat makarna yaprakları arasında bolonez ve beşamel sosun buluşması, gerçekten doyurucu ve tatmin edici bir deneyim sunuyor.

İtalyanlar bu konuda gerçekten iyi. Fırında lazanyayı yaptıysanız bilirsiniz ki gerçekten tadı inanılmaz güzel oluyor. Yapmadıysanız burada yazan tarife bakıp yapmanızı tavsiye ediyorum

Açık söyleyeyim görüntüsü çok hoşuma gitmese de önyargılarımı bir köşeye bırakıp bu lazanyayı yapacağım. Daha önce hiç yapmadım ve tadını da bilmiyorum ama umarım güzeldir

Daha önce yapmıştım ama biraz farklı bir tarife bakarak yapmıştım, bu tarz makarnaları pek sevmiyorum ama önyargı oluşturmadan bu tarife bakarak bir gün bu lazanyayı yapacağım

Fırında lazanya yaparken kat kat lezzetleri bir araya getirmek çok keyifliydi. Bolonez sosunu hazırlayıp taze makarna yapraklarıyla katladım. Üzerine beşamel sos ve peynir serpip fırına verdim

Back