Keşkül Tarifi

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Keşkül, Osmanlı mutfağının köklü ve zarif tatlılarından biridir. Hafifliği, bademli lezzeti ve sütlü yapısıyla damaklarda hoş bir tat bırakır. Genellikle üzeri fındık, badem veya hindistancevizi ile süslenerek servis edilen bu tatlı, sütlü tatlı sevenler için ideal bir seçenektir. Keşkül, tarihi boyunca Osmanlı saray mutfağında özel bir yere sahip olmuştur ve günümüzde de Türk mutfağının önemli tatlılarından biri olarak popülerliğini korumaktadır.

keskul.jpg

Keşkül İçin Gerekli Malzemeler

Keşkül, oldukça basit malzemelerle yapılan bir tatlıdır. Ancak, malzemelerin kalitesi ve doğru oranlarda kullanılması tatlının lezzetini artırır. İşte keşkül yapımında kullanacağınız temel malzemeler:

Ana Malzemeler:

• 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı nişasta (mısır ya da buğday nişastası kullanılabilir)
  • 1 su bardağı toz badem (dövülmüş veya ince çekilmiş badem)
  • 1 paket vanilin (isteğe bağlı)
  • 1 adet yumurta sarısı

Süsleme İçin:

• Dövülmüş fındık veya badem
  • Hindistancevizi
  • Toz Antep fıstığı (isteğe bağlı)

Keşkül Yapımının Adım Adım Tarifi

Keşkül yapımı oldukça kolay ve hızlıdır. Ancak, karıştırma işlemi ve pişirme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Şimdi keşkül tatlısının nasıl yapıldığını adım adım inceleyelim:

1. Adım: Sütün Hazırlanması

1. Sütün Isıtılması: Keşkül yapımına başlarken öncelikle sütü hazırlayın. 1 litre sütü büyük bir tencereye koyun ve orta ateşte ısıtmaya başlayın. Sütün kaynamasına izin vermeyin, yalnızca hafifçe ısınmasını sağlayın. Sütün kaynaması, tatlının kıvamını olumsuz etkileyebilir, bu yüzden bu aşamada dikkatli olmanız önemlidir.

2. Adım: Yumurta ve Şekerin Hazırlanması

1. Yumurta Sarısının Eklenmesi: Bir kasede yumurta sarısını hafifçe çırpın. Yumurta sarısı, keşkülün daha kremamsı ve zengin bir kıvam kazanmasına yardımcı olur. Çırptığınız yumurta sarısını, tatlıya eklemeden önce biraz ılıştırmanız önemlidir. Bunu yapmak için, tenceredeki ılıyan sütten bir kepçe alıp yumurta sarısının üzerine ekleyin ve iyice karıştırın. Bu işlemi yaparak, yumurta sarısının direkt sıcak süte eklenip pişmesini önlemiş olursunuz.

2. Şekerin Eklenmesi: Isınan sütün içine 1 su bardağı toz şekeri ekleyin ve şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Şekerin iyice erimesi, tatlının daha pürüzsüz bir dokuya sahip olmasını sağlar.

3. Adım: Badem ve Kıvam Artırıcıların Eklenmesi

1. Toz Bademin Eklenmesi: Keşkülün karakteristik lezzetini veren en önemli malzeme bademdir. Toz haline getirilmiş bademi (1 su bardağı) yavaşça tencereye ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Badem, tatlıya hafif bir doku kazandırırken aynı zamanda kendine özgü hafif tatlı bir aroma da katar. Bademin iyice sütle karışması önemlidir, bu yüzden sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.

2. Pirinç Unu ve Nişasta Karışımı: Başka bir kasede 2 yemek kaşığı pirinç unu ve 2 yemek kaşığı nişastayı biraz soğuk su ile karıştırarak açın. Bu karışımı tencereye yavaşça ekleyin ve sürekli karıştırarak tatlının kıvamını artırın. Pirinç unu ve nişasta, keşkülün kıvamını yoğunlaştırarak puding benzeri bir doku oluşturur. Karışımı ekledikten sonra tatlı hızlıca koyulaşmaya başlayacaktır, bu yüzden karıştırma işlemini sürekli ve düzenli bir şekilde yapmalısınız.

4. Adım: Keşkülün Pişirilmesi

1. Karışımın Kıvam Alması: Pirinç unu ve nişasta eklendikten sonra tenceredeki karışım koyulaşmaya başlayacaktır. Orta ateşte karışımı sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Keşkülün dibi tutmaması ve pürüzsüz bir kıvama ulaşması için karıştırma işlemini hiç bırakmamanız önemlidir.

2. Vanilin Eklenmesi (isteğe bağlı): Keşkül pişmeye yakınken içerisine vanilin ekleyebilirsiniz. Vanilin, tatlıya hoş bir koku ve lezzet katar. Ancak, vanilin kullanımı isteğe bağlıdır; geleneksel tariflerde vanilin bulunmaz.

3. Kıvam Kontrolü: Karışım göz göz olup koyu bir kıvam aldığında, tatlınız hazır demektir. Keşkülün kıvamının muhallebiye benzer şekilde olmasına dikkat edin; çok fazla koyulaşmadan ocaktan almanız gerekir.

5. Adım: Keşkülün Servise Hazırlanması

1. Kaselere Dökme: Hazırladığınız keşkülü ısıya dayanıklı tatlı kaselerine ya da kuplara paylaştırın. Kaselere döktükten sonra tatlıyı oda sıcaklığında biraz dinlendirin. Bu, tatlının kıvamını iyice oturtmasını sağlar.

2. Soğutma: Keşkül, soğuk servis edilen bir tatlıdır. Oda sıcaklığına gelen kaseleri buzdolabına yerleştirin ve en az 2-3 saat soğumasını bekleyin. Bu süreçte keşkül tamamen katılaşacak ve istenilen kıvama gelecektir.

6. Adım: Keşkülü Süsleme ve Servis

Keşkülün servisi, tatlıyı daha çekici hale getiren son dokunuşlardır. Geleneksel olarak keşkül, fındık, badem, hindistancevizi ve Antep fıstığı ile süslenir.

1. Fındık veya Bademle Süsleme: Keşkül soğuduktan sonra üzerine dövülmüş fındık veya badem serpebilirsiniz. Bu, tatlıya çıtır bir doku katarken aynı zamanda tatlının hafif lezzetini zenginleştirir.

2. Hindistancevizi ve Toz Fıstık: Keşkülün üzerine hindistancevizi serpiştirerek tatlıya hem tat hem de görsellik kazandırabilirsiniz. Ayrıca toz Antep fıstığı da renkli bir süsleme seçeneği olarak tercih edilebilir.

3. Servis: Keşkül, soğuk olarak servis edilir. İsteğe bağlı olarak üzerine birkaç damla gül suyu damlatarak daha aromatik bir tat yaratabilirsiniz.

Keşkül Yapmanın Püf Noktaları

• Bademin Kalitesi: Keşkülde kullanılan badem, tatlının en önemli malzemesidir. Bademin taze ve ince çekilmiş olmasına özen gösterin. Eğer bademi kendiniz öğütüyorsanız, kabuklarını soyarak kullanmak daha yumuşak bir doku elde etmenizi sağlar.

• Kıvamın Tutması: Keşkülün ideal kıvamı ne çok yoğun ne de çok akışkan olmalıdır. Pirinç unu ve nişasta karışımını yavaş yavaş ekleyerek kıvamı kontrol etmek önemlidir.

• Sürekli Karıştırma: Keşkül pişerken sürekli karıştırmak, tatlının pürüzsüz olmasını sağlar ve dibinin tutmasını engeller.

• Soğutma Süresi: Keşkülü mutlaka buzdolabında dinlendirin. Bu, tatlının kıvamını daha iyi almasına ve lezzetinin oturmasına yardımcı olur.
Keşkül, Osmanlı döneminde yoksullara dağıtılan bir tatlı olarak bilinir. Saray mutfağında yapılan bu tatlı, zamanla halka da yayılmış ve günümüzde Türk mutfağının önemli tatlıları arasında yer almıştır. Badem ve süt gibi malzemelerle yapılan keşkül, o dönemde zengin sofraların vazgeçilmez tatlılarından biri olmuştur. Keşkül, ismini "keşkül-ü fukara" adındaki bir tas veya kap adıyla anılan yardım geleneğinden alır. Bu geleneksel tatlı, günümüzde de Ramazan sofralarının ve özel davetlerin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Keşkül, hem hafif hem de besleyici bir tatlı olarak Türk mutfağının klasiklerinden biridir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan bu eşsiz tatlı, badem aroması ve sütlü yapısı ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif sunar. Yapımı oldukça kolay olan keşkül, soğuk olarak servis edildiğinde özellikle yaz aylarında serinletici bir tatlı olarak tercih edilebilir. Üzeri fındık, badem, hindistancevizi gibi malzemelerle süslenerek sunulan keşkül, hem göze hitap eden hem de damakları şenlendiren bir tatlıdır.

Keşkül, hafif ve lezzetli bir Türk tatlısıdır. Ana malzemeleri süt, irmik ve şeker olan bu tatlı, genellikle badem veya hindistan cevizi ile süslenir. Pişirilip soğutulduktan sonra servis edilir. Evde hiç yapmadım ama dışarıda çok yediğim bir tatlı

Keşkülü yediğimde o yumuşak ve kremsi dokusunun gerçekten harika olduğunu hissettim. Genelde süt nişasta ve hindistancevizi ile yapılan bu tatlı vanilya aromasıyla zenginleşiyor

Back