Nohut Yemeği Tarifi: Geleneksel Türk Mutfağının Sağlıklı ve Lezzetli Seçimi

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Bakliyatlar, Türk mutfağının temel taşlarından biridir ve hem sağlıklı hem de doyurucu özellikleriyle sofralarda sıkça yer bulur. Nohut, bu bakliyatlar arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Protein, lif ve vitamin açısından zengin olan nohut, özellikle etle pişirildiğinde hem besleyici hem de lezzetli bir yemek sunar. Geleneksel nohut yemeği, kolay malzemelerle kısa sürede hazırlanabilir ve kış aylarında sıcak bir öğün olarak sofralarda yerini alır.

nohut yemeği.jpg

Malzemeler:

• 2 su bardağı nohut (bir gece önceden ıslatılmış)
  • 300 gram kuşbaşı dana eti (isteğe bağlı)
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz, karabiber
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (isteğe bağlı)

Nohutun Tarihi ve Türk Mutfağındaki Yeri

Nohut, Türk mutfağının vazgeçilmez bakliyatlarından biridir. Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanan yolculuğunda, Türk mutfağında hem ana yemeklerde hem de mezelerde önemli bir yer tutar. Tarihsel olarak, nohut, Osmanlı mutfağında sıkça kullanılan bir bakliyattır ve özellikle kış aylarında, soğuk günlerde evlerde sıkça pişirilmiştir. Nohut yemeği, hem sade olarak hem de etli versiyonlarıyla bilinir. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde farklı pişirme yöntemleri ile yapılan nohut, farklı kültürel dokuların lezzet yansımalarını taşır.

• Nohut Yemeğinin Pişirilmesi ve Püf Noktaları

Nohut pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, nohudun önceden ıslatılmasıdır. Nohut, oldukça sert bir bakliyat olduğu için pişme süresini kısaltmak ve daha yumuşak bir doku elde etmek amacıyla bir gece önceden ıslatılmalıdır. Nohutları ıslatırken bol su kullanmak önemlidir, çünkü nohutlar suyu çeker ve şişer. İyi bir nohut yemeği yapmak için nohutların tazeliği de çok önemlidir. Eski nohutlar daha uzun sürede pişer ve istenilen yumuşak kıvamı elde etmek zorlaşır.

Et kullanıyorsanız, kuşbaşı dana eti veya kemiksiz kuzu eti tercih edebilirsiniz. Etin nohut ile uyumu mükemmeldir ve yemeğe ekstra bir lezzet derinliği katar. Etin sertliği, nohutların pişme süresiyle uyumlu olacak şekilde seçilmelidir.

Nohut yemeğinin lezzetini artıran bir diğer önemli unsur ise baharatlardır. Kimyon, nohut yemeğinde sıklıkla kullanılan bir baharattır ve hem nohudun sindirimini kolaylaştırır hem de lezzetini artırır. Ayrıca, yemeğin üzerine taze kıyılmış maydanoz serpilerek sunulabilir.

• Adım Adım Nohut Yemeği Yapımı
    1. Nohutları Hazırlayın:Nohutları bir gece önceden bol suyla ıslatın. Nohutlar, suyu çekecek ve ertesi gün pişirilmeye hazır hale gelecektir. Ertesi gün, nohutları süzün ve iyice yıkayın. Bu işlem, nohutların üzerindeki fazla nişastayı alır ve yemeğin kıvamını daha iyi hale getirir.

2. Eti Hazırlayın:Eğer et kullanıyorsanız, kuşbaşı doğranmış dana veya kuzu etini bir tencerede biraz sıvı yağ ile mühürleyin. Etin rengi değişene kadar kavurun. Ardından üzerine 1 su bardağı su ekleyip kısık ateşte etleri pişmeye bırakın. Etler yumuşayana kadar bu aşamada pişmesi önemlidir. Etler pişince ocaktan alın ve bir kenarda bekletin.

3. Soğan ve Sarımsağın Kavrulması:Ayrı bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Soğanı ince ince doğrayın ve sarımsakları da küçük küçük doğradıktan sonra tencereye ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Sarımsaklar yemeğe derin bir aroma katar, bu yüzden kavurma işlemi sırasında soğanlarla birlikte hafifçe renk alana kadar kavrulmalıdır.

4. Salçanın Eklenmesi:Kavrulan soğan ve sarımsakların üzerine domates ve biber salçasını ekleyin. Salçaları kavurmak, yemeğin lezzetini derinleştiren bir adımdır. Salçalar 1-2 dakika boyunca kavrulduktan sonra, üzerine sıcak su ekleyin. Bu su, yemeğin sosunu oluşturacaktır.

5. Nohut ve Etin Eklenmesi:Hazırladığınız etleri ve süzülmüş nohutları tencereye ekleyin. Üzerine sıcak suyu ekleyerek nohutların pişmesini sağlayın. Yemeğin üzerine tuz, karabiber, kimyon ve isteğe bağlı olarak toz kırmızı biber ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte nohutlar yumuşayana kadar pişirin. Bu işlem yaklaşık 45 dakika ila 1 saat sürecektir.

6. Pişirme Süreci:Nohutların pişme süresi boyunca yemeği ara sıra karıştırarak kontrol edin. Eğer yemeğin suyu azalmışsa, bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Nohutların yumuşadığından emin olduktan sonra yemeği ocaktan alın. Nohutların içi kremamsı bir kıvama gelmeli, ancak dağılmamalıdır.

7. Dinlendirme ve Servis:Nohut yemeği, pişirildikten sonra biraz dinlendirildiğinde lezzeti daha da artar. Yemeği dinlendirdikten sonra, üzerine taze maydanoz serpip sıcak olarak servis edin. Yanında pilav, turşu veya yoğurt ile nefis bir öğün haline getirebilirsiniz.

Nohut yemeği, hem lezzetli hem de oldukça besleyici. Özellikle etle birleşince doyuruculuğu artıyor. Soğuk kış günlerinde sıcacık bir tabak nohut gibisi yok bence!

Nohutu pilavla tavukla seviyorum. Nohutun yanında pirinç pilavı da yapılmalı bana göre. Nohut gerçekten sevdiğim bir bakliyat yemeği. Tabiki pirinç pilavı veya tavuk şart değil ama nohutu sade yemektense daha zengin bir menü yapıp yemeyi tercih ederim

Nohut yemeği yoğun protein içeriyor ayrıca oldukça sağlıklı bir yemek. Genelde kışın yapılır diye biliyorum, yanına bir salata bir yoğurt bir de pilav yapılırsa gayet güzel bir akşam yemeği hazırlanmış olur

Nohutun yanında ne gider derlerse ben hep pilav demişimdir. Pilavın yanında ekstradan salata olabilir, cacık olabilir, ayran olabilir. Ama en yakışanı da bence turşudur. Nohutla turşu bi ayrı güzel oluyor.

Önce nohutu haşlayıp soğan ve sarımsakla kavurdum. İlk lokmamda, nohutun yumuşak dokusu ve sosun lezzeti harika bir uyum sağladı. Hem sağlıklı hem de doyurucu bir yemek olarak, her zaman tercih ettiğim bir seçenek oldu.

Nohut yemeğini yaparken nohutları önceden ıslatmayı unutmamak gerekiyor. Soğan ve baharatlarla birlikte pişirince o sıcak doyurucu lezzet gerçekten harika oldu. Sağlıklı bir seçenek olarak sık sık tercih ediyorum ama sadece sağlıklı olduğu için değil tadını da beğeniyorum

Nohut yemeği yaparken geleneksel bir lezzeti yeniden keşfetmek keyifliydi. Önce nohutu haşlayıp soğan ve biberle soteledim. Domates ve baharatlarla tatlandırdım. Kısık ateşte pişirdim. Sonunda yemeğin lezzeti harika oldu yanında bir de pilav yapmıştım

Back