Nohutlu Yahni

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Nohutlu Yahni, Türk mutfağının zengin ve doyurucu bakliyat yemeklerinden biridir. Özellikle kış aylarında sıcak ve besleyici bir yemek arayanlar için ideal bir tercihtir. Etin ve nohudun birleşimiyle hazırlanan bu yahni, hem lezzetli hem de besleyicidir. İşte size 2000 kelimelik detaylı bir Nohutlu Yahni tarifi, malzemelerden pişirme yöntemlerine kadar her şey bu yazıda.

Malzemeler

Yahni İçin:

• 300 gram dana kuşbaşı (veya kuzu kuşbaşı)
  • 1 su bardağı kuru nohut (önceden haşlanmış veya konserve)
  • 2 adet soğan (orta büyüklükte, doğranmış)
  • 2 adet domates (kabuğu soyulmuş ve doğranmış)
  • 2 adet yeşil biber (doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 su bardağı et suyu (veya su)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
Nohut İçin:

• 1 su bardağı kuru nohut (önceden haşlanmış veya konserve)
  • 2 su bardağı su (nohutları haşlamak için)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karbonat (isteğe bağlı, nohudu yumuşatmak için)

nohutlu yahnı.webp

Hazırlık Aşamaları

1. Nohutların Haşlanması:

• Kuru Nohut Kullanımı: Eğer kuru nohut kullanıyorsanız, nohutu bir gece önceden bol su ile ıslatın. Bu, nohudun iyice şişmesini ve pişmesini kolaylaştırır.

• Nohutların Haşlanması: Ertesi gün nohudu süzün ve temiz su ile bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı suyu ekleyin. Nohutların yumuşamasını hızlandırmak için isteğe bağlı olarak 1/2 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.

• Pişirme Süresi: Tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın. Nohutlar yaklaşık 30-40 dakika kadar haşlanmalıdır. Nohutlar iyice yumuşadığında, suyunu süzün ve bir kenara alın.
2. Etin Hazırlanması:

• Soğan ve Biberlerin Kavrulması: Bir tencerede 2 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtın. Yağ ısındıktan sonra doğranmış soğanları ekleyin. Soğanları, pembeleşene kadar kavurun. Üzerine doğranmış yeşil biberleri ve ezilmiş sarımsakları ekleyin. Biberler yumuşayana kadar 3-4 dakika kavurun.

• Etlerin Pişirilmesi: Dana kuşbaşını ekleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar kavurun. Etlerin dışı iyice mühürlenmelidir. Bu işlem, etlerin lezzetini artırır ve etlerin içinin yumuşak kalmasını sağlar.

• Domates Salçası: Domates salçasını ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak kavurun. Salça, etin ve sebzelerin lezzetini artıracaktır.
3. Çorbanın Hazırlanması:

• Domateslerin Eklenmesi: Doğranmış domatesleri tencereye ekleyin. Domatesler yumuşayıp suyunu bırakana kadar pişirin.

• Suyun Eklenmesi: Üzerine 4 su bardağı et suyunu (veya suyu) ekleyin. Karışımı kaynamaya bırakın.

• Nohutların Eklenmesi: Kaynamaya başladıktan sonra, haşlanmış nohutları ekleyin. Tuz, karabiber, pul biber ve kekikleri ilave edin.

• Pişirme Süresi: Yahniyi kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişirin. Etler ve nohutlar iyice pişmeli ve lezzetler iyice birleşmelidir.
4. Servis ve Püf Noktaları:

• Tereyağının Eklenmesi: Çorba piştikten sonra, isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı tereyağını eritin ve çorbanın üzerine gezdirin. Bu, yahninin zengin bir aroma ve lezzet kazanmasını sağlar.

• Sıcak Servis: Nohutlu Yahni'yi sıcak servis edin. Yanında pilav veya taze ekmek ile sunabilirsiniz.

• Dekorasyon: Çorbanın yanında ince doğranmış taze maydanoz veya dereotu ile sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Püf Noktaları

Nohutların Yumuşaklığı: Nohutların yeterince yumuşak olması, yemeğin lezzetini artırır. Kuru nohut kullanıyorsanız, önceden ıslatıp haşlamak, nohutların daha yumuşak olmasını sağlar. Eğer konserve nohut kullanıyorsanız, haşlamanıza gerek yoktur.

Etin Pişirme Süresi: Etlerin iyice pişmesi, yemeğin lezzetini artırır. Etlerin üzeri mühürlendikten sonra, kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bu, etlerin yumuşak olmasını sağlar.

Domates Salçası: Domates salçası, yemeğe zengin bir renk ve tat katar. Salçayı kavururken, lezzetini artırmak için iyice karıştırın.

Tereyağının Kullanımı: Tereyağı, yemeğe ekstra bir lezzet katar. Ancak, tereyağını aşırı ısıtmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat verebilir.

Servis Önerileri

Yanında Pilav: Nohutlu Yahni, genellikle sade pilav veya bulgur pilavı ile servis edilir. Pilavın sade veya tereyağlı olması tercih edilebilir.

Salata: Nohutlu Yahni'nin yanında taze bir salata veya yoğurtlu meze sunarak, öğününüzü daha zengin ve besleyici hale getirebilirsiniz. Özellikle yoğurtlu salatalar, yemeğin lezzetini tamamlar.

Ekstra Baharatlar: Yemeğin üzerine isteğe bağlı olarak ekstra pul biber veya taze çekilmiş karabiber serpiştirerek, lezzetini kişisel tercihinize göre artırabilirsiniz.

Nohutlu Yahni, hem lezzetli hem de besleyici bir yemektir. Zengin içeriği ve doyurucu yapısıyla, aileniz ve misafirleriniz için harika bir öğün seçeneğidir. Bu detaylı tarifle, lezzetli ve besleyici bir Nohutlu Yahni hazırlayabilir ve sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

Bakliyat severler için nohut bambaşkadır. Nohutlu olan bu yemek ana menüde güzel bir seçenek. Yanına yoğurt salata bulgur veya pirinç pilavı yapılarakta menü güçlendirilebilir

Nohut yahnı gercvekten ilk defa duyuyorum ama nohut seven bırı olarak bence tadı da mukemmel

Nohutlu yahni Türk mutfağının klasik ve doyurucu yemeklerinden biridir, tadını beğenen sürekli yapıyor mesela benim gibi🙂 Kuzu eti ile birlikte nohut, soğan, domates ve baharatlarla hazırlıyorum. Etleri önce kavuruyor, ardından nohut ve diğer malzemeleri ekleyerek yavaş yavaş pişirip yapıyorum

Nohutlu yahni doyurucu ve lezzetli bir yemek. Genellikle et, nohut ve sebzelerin bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Baharatlarla zenginleşen tadı, özellikle pilav yanında harika bir uyum sağlıyor. Benim tercihim pirinç pilavı ama bulgur pilavı ile de olur

Nohutlu yahni hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Nohutun protein kaynağı olması ve sebzelerle birleşmesi, yemeği doyurucu hale getirir. Genellikle soğan, domates, biber ve baharatlarla pişirilir

Nohutlu yahni yapmaya karar verdim. Önce nohutları haşladım sonra et soğan ve baharatlarla birlikte pişirdim. Nohutun yumuşaklığı ve etin lezzeti harika bir uyum sağladı.

Nohutlu yahniyi hazırlarken nohutların yumuşak olması önemliydi. Et ve sebzelerle birlikte pişince lezzetler birbirine karıştı. Sonuç olarak sıcak bir tabakta servis edildiğinde hem doyurucu hem de lezzetliydi

Önce etleri soğanla soteledim ardından nohutu ve domatesi ekleyip iyice karıştırdım. Sonuç olarak hem doyurucu hem de lezzetli bir yemek oldu yanında pilav ve salata da yapmıştım

Back