Patlıcan Dolması Tarifi

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Patlıcan dolması, Türk mutfağının en sevilen dolma çeşitlerinden biridir. Patlıcan, hem hafifliği hem de diğer malzemelerle uyumlu lezzeti ile dolmalık sebzeler arasında özel bir yere sahiptir. Genellikle etli olarak hazırlanan patlıcan dolması, baharatlı ve zengin iç harcı ile adeta bir lezzet şölenidir. Hem özel davet sofralarına hem de günlük yemeklerde vazgeçilmez bir seçenek olan bu tarif, özenle yapıldığında sofraların yıldızı olur.

Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeler

Patlıcan dolmasını yaparken doğru malzemeleri seçmek oldukça önemlidir. Aşağıda hem etli hem de zeytinyağlı patlıcan dolması için gereken malzemeleri bulabilirsiniz.

Etli Patlıcan Dolması İçin Malzemeler:

• 6 adet orta boy dolmalık patlıcan
  • 300 gram kıyma (orta yağlı)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 adet domates (rende)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Üzeri için: 1 adet domates (kapak yapmak için)

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması İçin Malzemeler:

• 6 adet orta boy dolmalık patlıcan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  • 1 limonun suyu
  • 1 su bardağı su

patlıcan dolması.webp

Patlıcan Dolması Yapılışı

Patlıcan dolması yapmak, özen ve sabır isteyen bir süreçtir, ancak sonuçları kesinlikle bu çabaya değer. Hem etli hem de zeytinyağlı patlıcan dolması tarifini aşağıda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Patlıcan dolmasının en önemli aşamalarından biri, patlıcanların doğru şekilde hazırlanmasıdır. Orta boy dolmalık patlıcanları seçmek, dolmanın ideal boyutta olmasını sağlar. İşte adım adım patlıcanların nasıl hazırlandığı:

• Patlıcanları yıkayın ve kurulayın. Patlıcanların sap kısımlarını kesin, ancak sapın hemen altından çok az bir kısmını bırakın. Bu, patlıcanın estetik görünümünü korur ve pişirme sırasında kolayca dağılmasını önler.

• Patlıcanların içini oyun. İnce bir bıçak veya dolma oyacağı kullanarak patlıcanların içini dikkatlice oyun. Patlıcanın iç kısmını fazla oymamaya özen gösterin; çok fazla oyulduğunda patlıcan pişerken dağılabilir. Oyulan patlıcanları tuzlu suda yaklaşık 15 dakika bekletin. Bu işlem, patlıcanın acısını alır ve yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar.
Patlıcanlar beklerken iç harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Etli patlıcan dolması, doyurucu ve zengin içeriğiyle ana yemek olarak sıkça tercih edilir. İşte etli patlıcan dolması harcının adım adım yapılışı:

1. Soğanı ve Kıymayı Hazırlayın: Geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.

2. Pirinç ve Salçayı Ekleyin: Kavrulan kıymanın üzerine pirinci ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurmaya devam edin. Ardından domates salçasını ve biber salçasını ekleyin. İyice karıştırarak harcın lezzetinin birbirine geçmesini sağlayın.

3. Domates ve Baharatları Ekleyin: Rendelediğiniz domatesleri, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Baharatları damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Karışımı 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Ardından ince kıyılmış maydanozu ekleyin ve harcı ocaktan alın.

4. Harcı Dinlendirin: Hazırladığınız iç harcı bir kenarda dinlenmeye bırakın. Harcın çok sıcak olmaması, patlıcanların daha rahat doldurulmasını sağlar.
Zeytinyağlı patlıcan dolması, daha hafif ve soğuk servis edilen bir yemektir. Kuş üzümü ve dolmalık fıstık gibi malzemelerle zenginleştirilmiş bu tarif, lezzetli ve aromatik bir yemek sunar. İşte adım adım zeytinyağlı patlıcan dolması harcı yapımı:

1. Soğanı Kavurun: Geniş bir tavaya zeytinyağını ekleyin ve ince doğranmış soğanları ekleyin. Soğanları pembeleşene kadar kavurun.

2. Pirinci ve Fıstığı Ekleyin: Soğanların üzerine pirinci ve dolmalık fıstıkları ekleyin. Pirinçler saydamlaşana kadar kavurmaya devam edin.

3. Kuş Üzümü ve Baharatları Ekleyin: Kavrulan karışıma kuş üzümünü, tuz, karabiber, toz şeker, kuru nane ve tarçını ekleyin. Bu baharatlar, zeytinyağlı dolmaya karakteristik bir tat kazandıracaktır. Baharatları ekledikten sonra limon suyunu ekleyin.

4. Suyu Ekleyip Pişirin: 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve pirinçler hafif diri kalana kadar pişirin. Pirinçlerin tam olarak pişmesine gerek yoktur, çünkü dolmalar pişerken de pişecekler.
Patlıcanları doldururken dikkatli olmak önemlidir. Çok fazla doldurmak, pişerken iç malzemenin taşmasına neden olabilir. İşte adım adım patlıcanların doldurulması:

1. Harcı Patlıcanlara Doldurun: Hazırladığınız etli ya da zeytinyağlı harcı patlıcanların içine doldurun. Harcı çok sıkı doldurmayın, çünkü pişerken pirinçler şişecektir. Patlıcanların ağzına birer domates dilimi koyarak kapak yapın. Bu, dolmaların hem estetik görünmesini sağlar hem de iç malzemenin dışarı taşmasını engeller.
Patlıcan dolmalarını geniş bir tencereye dik şekilde yerleştirin. Tencerenin dibine biraz zeytinyağı gezdirin ve dolmaların yarısına gelecek şekilde su ekleyin. Üzerine bir tabak kapatarak dolmaların dağılmasını önleyin. Orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirin. Dolmaların patlıcanları yumuşayıp pirinçler tamamen piştiğinde yemeğiniz hazır olacaktır.

Patlıcan dolması, hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilebilir. Etli patlıcan dolması sıcak servis edildiğinde, yanında yoğurtla birlikte harika bir ana yemek olur. Zeytinyağlı patlıcan dolması ise soğuk olarak servis edilip bir meze ya da hafif bir ana yemek olarak sunulabilir.

Patlıcan Dolması Yapmanın Püf Noktaları

Patlıcan dolması yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. İşte dolmanızın lezzetini artıracak birkaç önemli ipucu:

1. Patlıcanları Tuzlu Suda Bekletin: Patlıcanları tuzlu suda bekletmek, patlıcanların acısını alır ve daha yumuşak olmasını sağlar.

2. Pirinci Çok Pişirmeyin: Pirinçleri harcı hazırlarken tam olarak pişirmemek önemlidir. Hafif diri kalan pirinçler, dolmalar pişerken tam kıvamında olacaklardır.

3. Dolmaları Çok Fazla Doldurmayın: Dolmaların içini çok fazla doldurmak, pirinçlerin pişerken dışarı taşmasına neden olabilir. Bu yüzden dolmaları biraz boşluk bırakarak doldurun.

4. Kısık Ateşte Pişirin: Dolmaların yavaş yavaş pişmesi, patlıcanların iç harcıyla birlikte daha lezzetli olmasını sağlar. Bu yüzden kısık ateşte pişirmeye özen gösterin.

Patlıcan Dolması ile Ne Servis Edilir?

Patlıcan dolması, yanında birkaç eşlikçi ile birlikte servis edilebilir. İşte patlıcan dolması ile birlikte sunabileceğiniz bazı öneriler:

• Yoğurt: Etli dolmanın yanında yoğurt, hafifletici ve lezzetli bir eşlikçidir.

• Mevsim Salatası: Dolmanın yanında taze bir yeşillik salatası harika bir tamamlayıcıdır.

• Turşu: Etli dolmanın yanında turşu lezzetli bir seçenek olabilir.

• Pirinç Pilavı: Dolmanın yanında pirinç pilavı servis ederek öğününüzü zenginleştirebilirsiniz
Patlıcan dolması, hem etli hem de zeytinyağlı olarak yapılabilen, lezzetli ve besleyici bir yemektir. Doğru tekniklerle hazırlandığında, patlıcan dolması sofralarınızda baş tacı olacak bir lezzet sunar. Patlıcanın dolmalık harç ile birleşimi, hem doyurucu hem de lezzetli bir sonuç ortaya çıkarır. Yanında yoğurt, salata ve turşu ile servis ederek, harika bir yemek deneyimi yaşayabilirsiniz.

Dolma çeşitleri arasında en sevdiğim biri de patlıcan dolmasıdır. Gerçekten tadı çok güzel ve acı olması lazım. Yani ben öyle seviyorum. Patlıcan dolması dediğin acı olur

Patlıcan dolmasını yaparken patlıcanların doğru boyutta olması önemliydi. İç harcını hazırlamak eğlenceliydi ama pişince o doyurucu lezzet herkesin hoşuna gitti. Akşam yemeği için güzel bir tercihti.

Patlıcan dolmasını hayatımda 1 kere yaptım ve nedense beğenmedim böyle tadı bana kötü gelmişti ya tariften ya da patlıcan kötüydü ondan bilmiyorum ama bu tarifi deneyip bir sonraki hafta muhtemelen yapacağım.

Back