Pişi Tarifi

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Pişi, Türk mutfağının sevilen hamur işlerinden biridir ve özellikle kahvaltı sofralarında yerini alan nefis bir lezzettir. İster sade, ister peynir ya da zeytinle dolu olarak yapılabilen pişi, dışı çıtır, içi yumuşak dokusuyla gönülleri fetheder. Pişi yapımında en önemli nokta, hamurun doğru kıvamda hazırlanması ve doğru tekniklerle pişirilmesidir.

Pişi İçin Gerekli Malzemeler

Pişi hamurunun yumuşak, kabarık ve lezzetli olabilmesi için doğru malzemeleri kullanmak oldukça önemlidir. İşte pişi yapımında kullanacağınız temel malzemeler:

Hamur İçin Malzemeler:

• Un: 4 su bardağı (elenmiş)
  • Yoğurt: 1 su bardağı (oda sıcaklığında)
  • Süt: Yarım su bardağı (ılık)
  • Yumurta: 1 adet (orta boy)
  • Kabartma tozu: 1 paket (10 gram)
  • Tuz: 1 çay kaşığı
  • Toz şeker: 1 tatlı kaşığı (isteğe bağlı)
  • Sıvı yağ: Kızartma için yeterli miktarda (yaklaşık 2-3 su bardağı)

Dolgulu Pişi İçin Ekstra Malzemeler:

• Beyaz peynir: 100 gram (ufalanmış)
  • Kaşar peyniri: 100 gram (rendelenmiş)
  • Zeytin: 10-12 adet (çekirdeksiz, ince dilimlenmiş)
Bu malzemelerle, sade veya dolgulu pişi yapabilir, kahvaltı sofralarınızda farklı lezzetler sunabilirsiniz.

pisi-asama-son.jpg

Pişi Hamurunun Hazırlanması

Hamur hazırlamak, pişinin temel aşamasıdır. Hamurun kıvamı ve dinlendirilme süresi, pişinin yumuşak ve kabarık olmasını sağlar. Şimdi pişi hamurunu nasıl hazırlayacağınızı adım adım açıklayalım.

1. Unun Hazırlanması

İlk olarak, 4 su bardağı elenmiş unu geniş bir karıştırma kabına alın. Unun elenmesi, hamurun daha hafif ve pürüzsüz olmasını sağlar. Elediğiniz unun ortasını açarak bir havuz oluşturun. Bu havuzun içerisine sıvı malzemeleri ekleyeceğiz.

2. Sıvı Malzemelerin Eklenmesi

Hamurun sıvı bileşenlerini hazırlamaya başlamak için, önce 1 su bardağı yoğurdu karıştırma kabına ekleyin. Yoğurdun oda sıcaklığında olmasına özen gösterin; bu, hamurun mayalanma sürecini hızlandırır ve daha yumuşak bir hamur elde etmenizi sağlar. Ardından, yarım su bardağı ılık sütü ekleyin. Süt, hamurun yumuşaklığını ve elastikiyetini artırır.

Son olarak, 1 adet yumurtayı ekleyin ve karışıma 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edin. Şeker, pişinin hafif tatlımsı bir aroma kazanmasını sağlar ancak isteğe bağlıdır. Eğer tamamen tuzlu bir pişi tercih ediyorsanız, şeker eklemeyebilirsiniz.

3. Kabartma Tozunun Eklenmesi

Hamurun kabarmasını sağlamak için 1 paket kabartma tozunu ekleyin. Kabartma tozu, pişinin içerisinin yumuşak, dışının ise çıtır çıtır olmasına yardımcı olur. Eğer daha kabarık bir pişi istiyorsanız, yarım çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz, ancak karbonatı eklerken birkaç damla limon suyu kullanarak aktive edebilirsiniz.

4. Hamurun Yoğrulması

Sıvı ve kuru malzemeleri karıştırarak hamuru yoğurmaya başlayın. Hamurun kıvamı ele yapışmayan, yumuşak bir dokuya sahip olmalıdır. Yoğurma işlemi sırasında unun yeterince karıştığından ve hamurun homojen bir yapıya sahip olduğundan emin olun. Eğer hamur çok cıvık olursa, kontrollü bir şekilde un ekleyin. Hamurun çok sert olmaması önemlidir, çünkü sert hamur, pişinin de sert olmasına yol açar.

Yoğurma işlemi yaklaşık 5-10 dakika sürmelidir. Hamur yeterince esnek ve pürüzsüz olduğunda, üzerini temiz bir bezle örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Dinlendirme süreci, hamurun elastikiyetini artırarak daha iyi kabarmasını sağlar.

Pişinin Şekillendirilmesi

Hamur dinlendikten sonra, pişiyi şekillendirme aşamasına geçebiliriz. Pişinin şekillendirilmesi oldukça basittir ve çeşitli şekillerde yapılabilir. İşte pişiyi şekillendirmenin birkaç farklı yöntemi:

1. Sade Pişi Şekillendirme

Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha alın ve merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurdan su bardağı veya bir kurabiye kalıbı yardımıyla yuvarlak parçalar kesin. Yuvarlak pişiler, özellikle kahvaltı sofralarında estetik durur ve kolayca kızarır.

2. Dolgulu Pişi Şekillendirme

Dolgulu pişi yapmak isterseniz, hamuru açtıktan sonra ufalanmış beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri gibi malzemeleri hamurun ortasına koyun. Ardından hamurun kenarlarını kapatarak top şeklinde pişiler oluşturun. Hamuru kapatırken kenarların iyice yapıştığından emin olun, aksi takdirde pişi kızarırken iç malzeme dışarı sızabilir.

Pişi Pişirme Yöntemleri

Pişinin en önemli aşaması, kızartma işlemidir. Pişinin dışının çıtır, içinin ise yumuşak kalması için doğru ısıda ve doğru sürede pişirmek gereklidir. Şimdi pişiyi nasıl kızartacağınızı adım adım açıklayalım.

1. Yağın Hazırlanması​

Pişiyi kızartmak için geniş ve derin bir tencere veya tavayı tercih edin. 2-3 su bardağı sıvı yağı tencereye ekleyin. Yağın miktarı, pişilerin yağda yüzerek kızarmasını sağlamalıdır. Eğer yağ miktarı az olursa, pişiler eşit şekilde kızarmaz ve fazla yağ çeker. Bu da pişilerin ağır ve yağlı olmasına yol açar.

Yağı orta ateşte ısıtmaya başlayın. Yağın kızgın olup olmadığını anlamak için bir parça hamuru yağa atın; hamur hemen kabarıp yüzeye çıkıyorsa, yağ hazır demektir. Ancak dikkat edin, yağ çok fazla kızarsa pişiler dışı hemen kızarırken içi çiğ kalabilir.

2. Pişilerin Kızartılması

Hazırladığınız hamurları dikkatlice kızgın yağa atın. Pişileri atarken birbirine yapışmamaları için aralarında boşluk bırakın. Pişiler yağda kızarırken hafifçe kabaracak ve altın sarısı bir renk alacaktır. Pişinin bir yüzü yaklaşık 1-2 dakikaiçinde kızarır, ardından bir maşa veya spatula yardımıyla diğer yüzünü çevirin. Her iki yüzü de eşit şekilde kızardığında pişiler hazır olacaktır.

Kızaran pişileri kağıt havlu serilmiş bir tabağa alın. Bu, fazla yağı çekmesini sağlayarak pişilerin hafif kalmasını sağlar.

Pişi Pişirme Püf Noktaları

Pişi yaparken dikkate almanız gereken bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktaları, pişinizin hem daha lezzetli hem de daha hafif olmasını sağlar.

• Hamurun dinlenmesi: Hamuru yoğurduktan sonra dinlendirmek, pişilerin daha kabarık olmasını sağlar. Dinlenmeyen hamur, kızartma sırasında yeterince kabarmaz ve sert olabilir.

• Yağın ısısı: Yağın çok kızgın veya çok soğuk olmaması gerekir. Orta ısıda kızaran pişiler, hem içi hem de dışı eşit şekilde pişer. Çok kızgın yağda pişiler dışı hemen kızarır ama içi çiğ kalabilir.

• Unun elenmesi: Unun elenmesi, hamurun daha pürüzsüz olmasını sağlar ve kabartma tozunun homojen dağılmasına yardımcı olur. Bu da pişinin daha iyi kabarmasını sağlar.

• Farklı dolgu malzemeleri: Eğer farklı tatlar denemek isterseniz, pişi hamurunun içine sucuk, zeytin, dereotu veya çeşitli baharatlar ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.

Servis Önerileri

Pişi, sıcak sıcak servis edildiğinde en lezzetli halini alır. Pişiyi peynir, zeytin, domates, salatalık gibi kahvaltılıklarla birlikte sunabilirsiniz. Ayrıca pişiyi reçel, bal veya çikolata kreması ile tatlandırarak tatlı bir sunum yapabilirsiniz. Eğer pişinizi daha zengin bir sunumla misafirlerinize ikram etmek isterseniz, yanına çeşitli soslar veya meze çeşitleri ekleyebilirsiniz.

Pişi, hem sade hem de dolgulu haliyle kahvaltı sofralarınıza renk katacak, misafirlerinizin beğenisini kazanacaktır. Kolay yapımı, çıtır dokusu ve lezzetli içi ile pişi, vazgeçilmez bir kahvaltılık olacaktır.

Eskiden büyüklerimiz daha çok yapardı pişiyi. Artık bakıyorumda bazı kahvaltı salonları, restaurantlar menülerine pişiyi de eklemiş. Yedikçe eski günler geliyo aklıma

şekilleri cok guzel gorunuyor aynı donut gıbı ben duz yapıyordum ama bundan sonra donut şeklınde yapacagım

Eskiden çok fazla yapılırdı bu pişi. Şimdi lokmacılar adeta pişi yapar gibi bir dönem popüler olmuştu. Pişiyi kahvaltılarda biz halen yaparız, soğuyunca bile tadının gittiğini düşünmüyorum her haliyle lezzetli

Pişiyi yaparken belki ne tarife ne birine soruyor bakıyorsunuzdur ama bu tarife bakarak yaparsanız demek istediğimi anlayacaksınız

Pişi tarifi gerçekten lezzetli bir seçenek! Hamurun doğru kıvamda olması ve pişirilme tekniği, dışının çıtır, içinin yumuşak olmasını sağlar. Malzemeler ve tarif hakkında daha fazla detay paylaşırsanız, pişi yapmayı çok daha keyifli hale getirebiliriz!

Pişi çok eski bir hamur işi. Ben çok severim. Pişi yapıldıktan sonra üstüne çikolata, bal veya reçel sürerek tadını daha da lezzetli bir hale getiriyorum, tavsiye ederim

Pişi yılların eskitemediği çok güzel bir yiyecek. Ben pişiyi bazen balla çikolatayla yemeyi seviyorum, bazen de üstüne ekstradan tuz koyupta yemeyi seviyorum. 2 türlü de pişinin hayranıyım diyebilirim.

Geçen sabah kahvaltıda pişi yapmak istedim. Hamuru yoğurup küçük parçalar haline getirdim. Kızgın yağda kızartınca dışı çıtır içi yumuşak oldu. Sıcak sıcak çayla beraber harika gitti. Muhtemelen daha önceden siz de yapmışsınızdır ama hiç evde yapmadıysanız bi yapın derim

Back