Puding Tarifi

Editör

Moderatör
Moderatör
Tepki
0
Ödül
36
Puding, hem çocukların hem de yetişkinlerin severek tükettiği hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Yapımı son derece kolay olan bu tatlı, genellikle süt, şeker, un ya da nişasta ile yapılır ve kremsi bir yapıya sahiptir. Dünyanın birçok mutfağında farklı versiyonları bulunan puding, vanilyalı, çikolatalı, muzlu, karamelli gibi çeşitli aromalarla zenginleştirilebilir. Özellikle ev yapımı puding, hazır pudinglerden daha sağlıklı ve lezzetli bir alternatiftir.

pudıng.jpg

Puding İçin Gerekli Malzemeler

Puding yapımında kullanılan malzemeler, genellikle her mutfakta bulunan basit malzemelerdir. Ancak, malzemelerin tazeliği ve doğru oranlarda kullanılması, pudingin lezzetini ve kıvamını doğrudan etkiler. İşte klasik ev yapımı puding tarifi için gerekli malzemeler:

Ana Malzemeler:

• 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilin (isteğe bağlı)

Ekstra Malzemeler (isteğe bağlı):

• 2 yemek kaşığı kakao (çikolatalı puding yapmak için)
  • Çikolata parçacıkları veya damla çikolata (çikolatalı versiyon için)
  • Tarçın (üzerine serpmek için)
  • Hindistancevizi veya toz fıstık (süslemek için)

Puding Yapımının Adım Adım Tarifi

Puding yapmak oldukça basittir. Ancak, doğru kıvamı elde etmek için malzemelerin eklenme sırası ve pişirme süresi oldukça önemlidir. İşte ev yapımı pudingin adım adım yapılışı:

1. Adım: Süt ve Şekerin Hazırlanması

1. Sütün Isıtılması: Bir tencereye 1 litre sütü koyun ve üzerine toz şekeri ekleyin. Orta ateşte sütü ısıtmaya başlayın. Sütün kaynamasına izin vermeyin; sadece şekeri eritecek kadar ısınması yeterlidir. Şekerin tamamen eridiğinden emin olana kadar sütü karıştırın. Şekerin tamamen çözünmesi, pudingin pürüzsüz ve homojen bir kıvama sahip olmasını sağlar.

2. Adım: Un, Nişasta ve Yumurta Sarısının Hazırlanması

1. Kuru Malzemelerin Karıştırılması: Başka bir kasede 3 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı mısır nişastasını karıştırın. Un ve nişasta, pudingin kıvamını artırmak için kullanılan temel malzemelerdir. Bu karışımı iyice karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.

2. Yumurta Sarısının Eklenmesi: Aynı karışıma 1 adet yumurta sarısını ekleyin. Yumurta sarısı, pudingin daha kremsi ve zengin bir kıvama sahip olmasına yardımcı olur. Yumurta sarısını ekledikten sonra karışımı iyice çırpın. Böylece, pişirme sırasında topaklanma olmasını önlemiş olursunuz.

3. Adım: Karışımların Birleştirilmesi

1. Süt Karışımının Eklenmesi: Hazırladığınız un, nişasta ve yumurta karışımını yavaş yavaş ısınan süt karışımına ekleyin. Bu aşamada tencereyi sürekli karıştırarak, un ve nişastanın topaklanmamasını sağlayın. Karışımı ekledikten sonra sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Orta ateşte pişirme işlemini yapmanız, pudingin kıvamını daha iyi kontrol etmenizi sağlar.

2. Kıvamın Kontrol Edilmesi: Karışım yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacaktır. Puding, göz göz olmaya başlayınca kıvamının tam olduğunu anlayabilirsiniz. Bu aşamada ocaktan almadan önce 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyin. Tereyağı, pudingin parlak ve pürüzsüz bir kıvam almasına yardımcı olacaktır. Tereyağı eriyene kadar karıştırmaya devam edin.

3. Vanilin Eklenmesi: Ocağı kapattıktan sonra, karışıma 1 paket vanilin ekleyin ve iyice karıştırın. Vanilin, pudinge hoş bir aroma ve tat katar. Ancak vanilin kullanımı isteğe bağlıdır; klasik bir vanilyalı tat elde etmek isterseniz kullanabilirsiniz.

4. Adım: Pudingin Servis Hazırlığı

1. Kaselere Dökme: Hazırladığınız pudingi ısıya dayanıklı tatlı kaselerine ya da kup bardaklara paylaştırın. Kaselere döktüğünüz puding biraz soğuduktan sonra kıvamı daha da koyulaşacaktır.

2. Soğutma: Puding, genellikle soğuk servis edilen bir tatlıdır. Oda sıcaklığına geldikten sonra, kaseleri buzdolabına yerleştirip en az 2-3 saat dinlendirin. Bu süreçte puding tamamen soğuyacak ve kıvamı oturacaktır.

5. Adım: Pudingin Süslenmesi ve Servis Edilmesi

Pudingin üzerine çeşitli malzemeler ekleyerek tatlıyı zenginleştirebilirsiniz. İşte bazı süsleme önerileri:

1. Tarçın Serpme: Pudingin üzerine ince bir tabaka halinde tarçın serpebilirsiniz. Tarçın, pudingin üzerine hem hoş bir aroma katar hem de görsel açıdan güzel bir görünüm sağlar.

2. Hindistancevizi veya Toz Fıstık: Pudingin üzerine hindistancevizi veya ince çekilmiş Antep fıstığı serperek hem lezzet hem de görsellik katabilirsiniz.

3. Çikolata Rendesi: Eğer çikolatalı bir dokunuş eklemek isterseniz, pudingin üzerine rendelenmiş çikolata ya da damla çikolata ekleyebilirsiniz. Çikolata, özellikle çocukların sevdiği bir ek malzeme olacaktır.

Puding Yapmanın Püf Noktaları

• Kıvam Kontrolü: Pudingin kıvamı, doğru pişirme süresi ve karıştırma yöntemiyle elde edilir. Pişirme sırasında sürekli karıştırmak, pudingin pürüzsüz ve topaksız olmasını sağlar.

• Tereyağı Eklemek: Pişirme işlemi bittikten sonra eklenen tereyağı, pudingin daha parlak ve pürüzsüz bir dokuya sahip olmasını sağlar. Tereyağını karışıma tamamen yedirmek için iyice karıştırmayı ihmal etmeyin.

• Yumurta Sarısının İyi Çırpılması: Yumurta sarısını un ve nişasta karışımıyla iyice çırpmak, pudingin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Yumurta sarısını eklerken sütün sıcak olmamasına dikkat edin, aksi takdirde yumurta pişebilir.

• Soğutma Süresi: Pudingin buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirilmesi, kıvamının oturması için önemlidir. Pudingin soğuk servis edilmesi, özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir tat sağlar.

Pudingin Farklı Versiyonları

Puding, temel bir tarife dayansa da çeşitli malzemeler eklenerek farklı lezzetler elde edilebilir. İşte pudingin farklı çeşitleri:

1. Çikolatalı Puding: Klasik puding tarifine 2 yemek kaşığı kakao ekleyerek çikolatalı puding yapabilirsiniz. Çikolatalı puding, özellikle çocukların en sevdiği tatlılardan biridir. Ayrıca, eritilmiş çikolata ekleyerek daha yoğun bir çikolata tadı elde edebilirsiniz.

2. Muzlu Puding: Hazırladığınız vanilyalı pudingin içine dilimlenmiş muz ekleyerek muzlu puding yapabilirsiniz. Muz, pudingin hafif aromasını zenginleştirir ve tatlıya hoş bir tat katar.

3. Karamelli Puding: Karamelize edilmiş şeker ekleyerek karamelli puding yapabilirsiniz. Karamelli puding, tatlı sevenler için harika bir alternatiftir.

4. Meyveli Puding: Hazırladığınız pudingin üzerine çeşitli meyveler ekleyerek meyveli puding yapabilirsiniz. Çilek, böğürtlen, frambuaz gibi meyvelerle tatlıyı renklendirebilirsiniz.

5. Kahveli Puding: Pudingin içine bir miktar hazır kahve ekleyerek kahveli puding yapabilirsiniz. Kahve aroması, pudinge hoş bir acımsı tat katar ve özellikle kahve severler için harika bir alternatiftir.

Pudingin Besin Değeri

Ev yapımı puding, sütlü tatlılar arasında yer aldığı için kalsiyum açısından zengin bir tatlıdır. İçeriğindeki süt ve yumurta sayesinde protein ve vitamin kaynağıdır. Hazır pudinglere göre ev yapımı puding, katkı maddesi içermediği için daha sağlıklıdır. Ayrıca, şeker miktarını isteğinize göre ayarlayarak daha az kalorili bir tatlı elde edebilirsiniz.
Puding, hem lezzetli hem de yapımı son derece kolay bir tatlıdır. Ev yapımı puding, çocuklardan yetişkinlere herkesin severek tükettiği, hafif ve besleyici bir alternatiftir. İster vanilyalı, ister çikolatalı, ister meyveli yaparak damak zevkinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Üzerine ekleyeceğiniz malzemelerle pudingi hem lezzetli hem de görsel olarak çekici hale getirebilirsiniz. Soğuk servis edilen puding, özellikle sıcak yaz günlerinde harika bir ferahlık sağlar.

Küçüklüğümde yani mutfakta kendi kendime bir şeyler yapabildiğim zamanlarda sütü alırdım, hazır pudingin de kutusunu bulup kendime puding yapıp yerdim. Antep fıstıklı puding benim favorimdir

Puding sevdiğim tatlılardan birisidir. Sevmemin ilk sebebi tabii ki tadını beğendiğimden dolayı, diğer bir nedeni de yapımının çok pratik olmasıdır. Basit bir şekilde yapılabilen bir tatlı

Back